Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

2022. 10. 10.

Az építkezés sokak számára teljesen idegen területnek számít, épp emiatt tartanak attól, hogy belevágjanak. Így megannyian inkább kompromisszumot kötnek, és egy már felépített ház megvásárlása mellett döntenek. Pedig egy ház felépítése nem is akkora nagy ördöngősség, mint a legtöbben gondolják – főként ha megbízóként mindig tudod, hogy kihez, mivel kell fordulnod.

Nézzük is, hogy egy családi ház építése során milyen szereplők bukkanhatnak fel, és milyen részfeladatok tartoznak hozzájuk!

A tervező – aki megadja az épület alapját


Még a legegyszerűbb családi ház építése során is kell egy gépész, egy statikus és egy elektromos tervező. Az ő munkájukat az építész tervező fogja össze. Célszerű a tervezés teljes egészét egy kézbe adni, hogy ne kelljen egyszerre több szakemberrel tartani a kapcsolatot. 

A tervező kiválasztására ajánlott kiemelt figyelmet fektetni, mivel egy minőségi terv a kivitelezéskor költség és időmegtakarítást eredményez. Ha spórolni szeretnél, semmiképp ne a terven és a tervezőn kezdj el! 

A terv az, ami meghatározza az épület küllemét, műszaki paramétereit, azt, hogy miből és mit készíthetnek a kivitelezők. Az építkezés csakis akkor lehet eredményes és költséghatékony, ha jó a terv. 

A kivitelező – aki megvalósítja az elképzelteket 



Generálkivitelezőt vagy több vállalkozót is meg lehet bízni a tervek megvalósításával – attól függően, hogy az igényekhez mi passzol jobban. A generálkivitelező minden feladat irányítását kézben tartja, így a megbízás után – kis túlzással – csak a ház kulcsának átvételével kell foglalkozni. Nem kell belefolyni a különböző vállalkozók munkájának összeszervezésébe, és jóval kevesebb kockázattal, felelősséggel kell számolni. Ha minden szakági munkára más vállalkozóval szerződsz, a szervezési, egyeztetési teendőkkel is kalkulálni kell. 

Felelős műszaki vezető – akit felelősségre lehet vonni



A kivitelező kötelessége, hogy legyen egy felelős műszaki vezetője. Bármi történik az építkezésen, elsőre személyesen a műszaki vezetőt veszik elő. Felelőssége nem évül el, akár a garanciális időn túl is számon lehet kérni egy-egy kivitelezési hibáért. A kivitelezővel kötött szerződésben jól meg kell nézni, hogy fel van-e tüntetve a felelős műszaki vezető – enélkül alá sem szabad írni a szerződést. 

Műszaki ellenőr – a beruházó szeme és füle



A műszaki ellenőr megbízása nem mindig kötelező, de minden esetben kifizetődő. Feladata, hogy ellenőrizze a kivitelező által végzett munkát, hogy minden a terveknek megfelelően halad-e. Amennyiben a tervezőnek van hozzá jogosultsága, elvállalhatja ezt a feladatkört. Amennyiben több vállalkozóval köttetett meg a szerződés, mindenképp szükség van a műszaki ellenőr közbenjárására. 

Tervezői művezető – a tervek megvalósításának biztosítója



A tervező ebben a szerepkörben ellenőrzi, hogy minden a terveknek megfelelően készül-e, az viszont nem dolga, hogy a kivitelező műszaki teljesítését is vizsgálja. Abban az esetben, ha bármilyen banki közbenjárással épül meg az ingatlan, a tervezői művezető megbízása kötelező. 

Az Xdot csapatára a családi házak komplett tervezésében is számíthatsz! →





További bejegyzések


Ma mindenki az energetikai korszerűsítésre költ! Megéri?

Ma mindenki az energetikai korszerűsítésre költ! Megéri?

Téged is sokkolt mostanában egy bejövő rezsiszámla? Az egekbe szökött energiaárak rengeteg háztartásban okoznak gondot, emiatt egyre többen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett. A fejlesztésekbe sokan, sok pénzt fektetnek. De vajon megéri?

Hogyan segíthet az építésziroda eladni egy ingatlant?

Hogyan segíthet az építésziroda eladni egy ingatlant?

Az ingatlanok eladása számos kihívással jár, legyen szó akár lakásról, házról vagy más létesítményről. Az eladás során szinte kivétel nélkül az a cél, hogy minél magasabb áron és minél hamarabb adhassuk el az ingatlant. Azonban az ingatlanpiacon rendkívül nagy a verseny, ezért fontos, hogy az eladás során megfelelő segítséget kapjunk, hogy hirdetésünkkel kiemelkedhessünk a tömegből.

Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

Egy új családi ház felépítése nem kis teher. Rengeteg időt, energiát vesz igénybe, főként, ha laikusként kezdesz bele a munkába. Számos baklövés, hibás döntés, pénzveszteség árán végül beletanulsz, de erre a zökkenőkkel teli folyamatra semmi szükség. Néhány jó tanáccsal segítünk neked, hogy megfontoltan, első perctől felkészülten állj neki a feladatnak.