Energiatakarékos otthon – ma ilyen házat éri meg terveztetni!

2023. 01. 10.

A környezettudatos, energiatakarékos építmények iránti igény évek óta egyre csak nagyobb. Ezt a tendenciát a rezsiváltozás, illetve az energiaárak egekbe emelkedése most még inkább felgyorsította. Nem csoda, hiszen a megfelelően kialakított, energiatakarékos ház komfortos, takarékosan üzemeltethető és károsanyag-kibocsátása is alacsony – vagyis három legyet lehet vele ütni egycsapásra. 

De milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy alacsonyabb fenntartási költségű házat építsünk? Mit tehet a tervező, és mit kell tennie az építtetőnek, hogy közel nulla energiaigényű ingatlan készüljön? Körbejártuk a témát!

Már a telekvásárláson is sok múlik!

Amennyiben energiatakarékos otthont szeretnél, a telek kiválasztása során nem csak a panorámát és a szomszédokat szükséges megnézni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a telek fekvése, milyen növényzet veszi körül, valamint milyenek az éghajlati, domborzati viszonyok. Laikusként persze nem egyszerű mindent mérlegre tenni, épp ezért azt javasoljuk, hogy már a telek kiválasztásának folyamatába is vond be a tervezőt, hogy az energiatudatos tervezésnek semmi se szabjon határt. 


A méretekből olykor engedni kell!

Magától értetődően minél kisebb a ház, annál alacsonyabb a fenntartási költsége. Persze a legtöbben a tágas tereket kedvelik, azonban ebből olykor tanácsos engedni. Nem kell persze megijedni, a tervezésnél lehet úgy spórolni a méreteken, hogy a végeredmény ne csupa kompromisszum legyen. 

A helyiségek elosztásával érdemes trükközni!

A jellemző szélirányba javasolt olyan helyiséget helyezni – lehet az kamra, előtér, tároló –, aminek a hőmérsékletét elég alacsonyabban tartani, mint a lakás többi részét. A szelet ezek a helyiségek felfogják, így a ház többi része sem hűl ki olyan könnyen. 

A nyílászárók kialakításánál kerüljük a túlzásokat!

A nagy üvegfelületek hőszigetelő képessége – akármilyen üvegezést is használunk – jóval rosszabb, mint az általános falrétegé. Ennek értelmében, minél több az üveg, annál több energia megy majd el a fűtésre. Ha fontos, hogy milyen összeg szerepel a fűtésszámlán, a hatalmas nyílászárókat érdemes kerülni, esetleg csak a lakás egy kiemelt pontjára kerüljenek. 

A külső árnyékolás mindig jól jöhet!

A tető, az előtető vagy az árnyékoló a meredekebb szögben beeső nyári napsugarakat távol tartja, míg az alacsonyabb szögből érkező téli sugarakat beengedi. Ezáltal csökken a nyári hőterhelés, míg télen hozzájárul a passzív hőnyeréshez. 


A hőszigetelő réteg is sokat nyom a latba!

A szerkezetek tervezésénél az egyik legfontosabb a házat egységesen körülvevő, vastag hőszigetelő réteg. Ezen semmiképp sem javasolt spórolni, ugyanis a fűtésszámlára ez lesz a legnagyobb hatással. 

A gépészeti megoldásokkal is sokat zöldíthetünk!

Legyen szó energiatakarékos fűtési rendszerről, a napenergia kihasználásáról vagy csak a korszerű világításról, minden gépészeti kérdésben lehet zöld megoldást választani. 

A felsorolt technikák egyenként vagy együttesen az épületek energiaszükségletére rendkívül kedvező hatással vannak. Ma pedig ennél nem sok fontosabb szempont van. 

Az energiatakarékos otthon tervezésében is számíthatsz az Xdot csapatára! Lépj velünk kapcsolatba, és álmodjuk meg együtt zöld otthonodat! 





További bejegyzések


Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

Egy új családi ház felépítése nem kis teher. Rengeteg időt, energiát vesz igénybe, főként, ha laikusként kezdesz bele a munkába. Számos baklövés, hibás döntés, pénzveszteség árán végül beletanulsz, de erre a zökkenőkkel teli folyamatra semmi szükség. Néhány jó tanáccsal segítünk neked, hogy megfontoltan, első perctől felkészülten állj neki a feladatnak.

7 kivételes építészeti megoldás – Xdot projektbemutató

7 kivételes építészeti megoldás – Xdot projektbemutató

Az építészet az emberi kreativitás és művészet egyik legmagasabb kifejezési formája, amely egyesíti az esztétikai érzékenységet és a műszaki tudást. Ezek keverékéből kivételes projektek születhetnek, amelyek egyedi és innovatív megoldásokat kínálnak az építészeti kihívásokra. Az Xdot Építésziroda számos ilyen különleges projektet jegyez. Cikkünkben hét olyan épülettervet mutatunk be, amelyek csapatunk fantáziájának és szakmai tudásának az eredménye.

Sokat spórolhatsz a kivitelezésen, ha időben keresel építésztervezőt

Sokat spórolhatsz a kivitelezésen, ha időben keresel építésztervezőt

Sokan azt hiszik, hogy bőven ráérnek építészt választani, ha már vásároltak telket vagy ingatlant. Ez így is van, de csak azok esetében, akik átfogó ismerettel rendelkeznek az övezeti besorolással, a beépíthetőséggel, illetve még számos egyéb szabályozással kapcsolatban. Amennyiben a vásárlás során ezeket a tényezőket nem veszed figyelembe, előfordulhat, hogy a megálmodott épület nem, vagy csak jelentős többletköltségek árán valósítható meg.