Hogyan tehető költséghatékonnyá egy nagy energiaigényű ház?

2022. 11. 09.

Ha ingatlanról van szó, tulajdonosként két dolgot szeretnénk: alacsony energiaszámlákat és magas beltéri komfortot. Az energiaválságot ugye senkinek sem kell bemutatni, így nem is kérdéses, hogy az energiahatékonyságra való törekvés talán még sosem volt olyan fontos, mint ma. Főként, hogy Magyarországon az emberek többsége kimondottan nagy energiaigényű házban él.

Az ingatlanárak az egekben, a rezsidémon nem tágít. Mit lehet tenni?

A meglévő ingatlant át kell alakítani! Egy jó koncepcióval, egy profi építész csapattal, akár közel nulla energiaigényűvé is tehető egy régi ház. A felújítás vagy bővítés egyik legnagyobb előnye, hogy jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint új ingatlanba fektetni.

Mit jelent a közel nulla energiaigény?

Amikor a használati energia minimum 25%-át megújuló forrásból állítjuk elő, a ház már teljesíti a közel nulla feltételét. Olyan megoldásokat szükséges ehhez alkalmazni, melyek ezt lehetővé teszik. A legtöbb esetben a megfelelő szigetelés, gépesítés és a jól megválasztott nyílászárók alkalmazása a megoldás kulcsa.


Hogyan segít az Xdot a ház költséghatékonyabbá tételében?

Tudod, hogy a szigetelés nélküli épületek fűtésére használt energiamennyiség szinte harmada biztosan kárba vész? Hogy a hőszigetelés látványos megoldást jelent a rezsi csökkentésére télen és nyáron is? Tisztában vagy vele, hogy az épület energia-igényét azzal is lehet csökkenteni, ha nem mesterséges módon hűtünk? Olyan árnyékoló rendszert lehet elhelyezni ugyanis, amely megakadályozza a ház felmelegedését és komfortos hőmérsékletet biztosít a belső terekben.

Amennyiben átalakításra van szükség, többek között trükközni tudunk a széljárással és a helyiség elosztásával is. Ha a szél azokat a helyiségeket fújja, amelyekben ritkábban tartózkodunk, az épület többi részén kellemesebb lesz a hőmérséklet. Rengeteg olyan apró technika van, amelyekkel könnyedén csökkenteni lehet a régi épületek energiaigényét. Munkáink során mindezeket az adott ingatlanhoz mérten dolgozzuk ki!

Az Xdot Építésziroda a tervezés kezdetétől a megvalósulásig kíséri az átalakításokat és a bővítéseket  –  az energiamegtakarítás pedig minden esetben garantált!

Vedd fel velünk a kapcsolatot! Az energiahatékonyság növelésében számíthatsz ránk!





További bejegyzések


Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

Az építkezés sokak számára teljesen idegen területnek számít, épp emiatt tartanak attól, hogy belevágjanak. Így megannyian inkább kompromisszumot kötnek, és egy már felépített ház megvásárlása mellett döntenek. Pedig egy ház felépítése nem is akkora nagy ördöngősség, mint a legtöbben gondolják – főként ha megbízóként mindig tudod, hogy kihez, mivel kell fordulnod.

Épülnek az Xdot házak!

Épülnek az Xdot házak!

A tervek papírra vetése után jön csak az igazán izgalmas fejezet az Xdot házak történetében, amikor az építkezés viharos lendületet vesz. A gépek ütemes zakatolása, az építőanyagok rakodásának moraja, a kőművesek nyüzsgése mind-mind azt üzenik, hogy a jövő otthonai épülnek. Nagy büszkeség és boldogság számunkra, amikor azt látjuk, hogy az általunk tervezett falak emelkedni kezdenek és az álmok formát öltenek. Cikkünkben most egy kis betekintést engedünk építkezés alatt álló, és már elkészült projektjeinkbe.

Energiatakarékos otthon – ma ilyen házat éri meg terveztetni!

Energiatakarékos otthon – ma ilyen házat éri meg terveztetni!

A környezettudatos, energiatakarékos építmények iránti igény évek óta egyre csak nagyobb. Ezt a tendenciát a rezsiváltozás, illetve az energiaárak egekbe emelkedése most még inkább felgyorsította. Nem csoda, hiszen a megfelelően kialakított, energiatakarékos ház komfortos, takarékosan üzemeltethető és károsanyag-kibocsátása is alacsony – vagyis három legyet lehet vele ütni egycsapásra.