Mennyire befolyásolja egy beruházás sikerét a tervezés?

2023. 02. 13.

Legyen szó bármilyen beruházásról is – pl. vendéglátó vagy szálláshely funkciójú épületekről – a professzionális és költségtudatos engedélyezési és kiviteli tervek rendkívül sokat számítanak a megtérülési idő és a sikeresség szempontjából. 

Milyen következményekkel járhat, ha nem megfelelőek a tervek?

Egy ingatlan tervei két megközelítésből is lehetnek „rosszak”: technikai és esztétikai szempontból. 

Amennyiben a tervekkel technikai gondok vannak, rengeteg probléma merülhet fel a kivitelezés során, sőt akár az is benne van a pakliban, hogy a hibák majd csak az épület átadását követően, használat közben bukkannak elő. Legyen így vagy úgy, az effajta rendellenességek hihetetlen mértékben növelhetik meg a beruházásra fordítandó összeg mértékét, valamint a kivitelezési időt is kitolhatják. 

Az esztétikai problémák bár elsőre lehet nem tűnnek olyan eget rengetőnek, jóval nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnánk. Egy befektetés esetében nemcsak az ingatlan használhatósága, praktikuma számít, hanem a látványa is. Ha a tervek nem sikerülnek jól, az épület nem mutatós, az rengeteget vethet vissza a befektetés sikeréből – hiszen ha pl. egy szállodáról beszélünk, az nem lesz látogatott.


 

Nincs sikeres beruházás, professzionális tervek nélkül!


Tartogathat bármilyen lehetőségeket magában egy üzleti koncepció vagy egy terület, ha a tervek elhibázottak, a beruházás is elbukik. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak a kivitelező, hanem a tervező kiválasztására is gondos figyelem helyeződjön, hiszen ő adja az épület alapját. 

A beruházás sikere persze azon is múlik, hogy a befektető mennyire tartja a kapcsolatot a tervezővel. Ebben a kooperációs folyamatban a feleknek oda kell figyelniük egymás visszajelzéseire. A tervezőnek figyelembe kell vennie a megrendelői véleményeket és döntéseit, nem törekedhet csupán az önmegvalósításra, viszont a megbízónak is hallgatnia kell a tervező észszerű tanácsaira. A kölcsönös bizalom elengedhetetlen a felek között, csak így lehet garantált a siker!


Üzleti beruházások esetén több mint 10 éves tapasztalatunkkal támogatjuk a hazai és nemzetközi befektetőket céljaik elérésében. Társasházak, lakóparkok, középületek, csarnokok, ipari, vendéglátó, vagy szálláshely funkciójú épületek professzionális és költségtudatos engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésében is otthonosan mozgunk.

Az Xdot csapatával sikerre viheted üzleti terveidet! →





További bejegyzések


5 épület, 5 eltérő koncepció – Xdot projektbemutató

5 épület, 5 eltérő koncepció – Xdot projektbemutató

Az Xdot-nál a fókuszban mindig az ügyfél van! Az az ügyfél, akinek az elvárásai a változó faktort adják, így lesz minden általunk tervezett épület unikális, megismételhetetlen és igazán személyre szabott. Az esztétikum mellett természetesen hatékony, gazdaságos és magas szintű műszaki generál megoldást is adunk. Így a tervezési folyamat végén megbízóink minőségi és garantáltan megvalósítható tervet kapnak kézhez. De hogyan néznek ki ezek a tervek formába öntve? Megmutatjuk!