Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

2023. 01. 20.

Egy új családi ház felépítése nem kis teher. Rengeteg időt, energiát vesz igénybe, főként, ha laikusként kezdesz bele a munkába. Számos baklövés, hibás döntés, pénzveszteség árán végül beletanulsz, de erre a zökkenőkkel teli folyamatra semmi szükség. Néhány jó tanáccsal segítünk neked, hogy megfontoltan, első perctől felkészülten állj neki a feladatnak.

Helyszín kiválasztása

Minden a telek megvásárlásával kezdődik, ami meghatározó döntés, nagyban befolyásolja az építési lehetőségeket. 

Sokan tágas terekre vágynak, nagy házról álmodoznak. Az ingatlan övezeti besorolása és beépíthetőségi mutatója azonban keresztbe húzhatja ezeket a terveket. A hasznos alapterület növelhető a szintek számával, ekkor viszont már más paramétereket – szintterületi mutató és épületmagasság – is figyelembe kell venni. Lényeges, hogy előre tudd, hogy az elképzeléseid megvalósíthatóak-e, hogy ne a beruházás után szembesülj a problémákkal. 


Sokan a panoráma miatt a lejtős telkeket részesítik előnyben, így szinteltolásos vagy többszintes házakat terveznek. Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy az építési költségeket ez nagyban növeli, valamint a kerti tevékenységek egy részét is hátráltatja. 

A telekvásárlás előtt érdemes kikérni egy építész véleményét, aki napi szinten szembesül a szabályozásokkal és felmerülő problémákkal.  

Hogyan válassz kivitelezőt?

Az építőipari piacon rengeteg szereplő mozog, tehát a kivitelezőt körültekintően kell kiválasztani. Az építkezés során minden kommunikációt vele kell lebonyolítani, emiatt lényeges, hogy személyes bizalom alakuljon ki a megrendelő és a kivitelező között. A referenciákat, esetleg folyamatban lévő építkezéseket is érdemes áttanulmányozni, valamint az építésztervezők ajánlása is hasznos lehet a döntés során.

Miben tud segíteni egy jó tervező?

Bár a tervező elsődleges feladata nyilvánvalóan a tervezés, ezen túlmenően rendkívül sok területen segíthet, már az építkezés korai fázisától kezdve: 

  • telekvásárlás előtt gyakorlati tanácsokkal tud ellátni, ami segíti a koncepcióalkotást;
  • konzultáció: vásárlás, átalakítás, bővítés kapcsán megoldásokat javasol;
  • új épületeket tervez
  • meglévő épület bővítésében, átalakításában, áttervezésében, praktikus módosítások kitalálásában;  
  • látványtervezés;
  • engedélyeztetési eljárás;
  • művezetés: építkezés során segíti a kivitelező munkáját és biztosítja a tervek szerinti megvalósítást;
  • kiviteli terv: részletesen kidolgozott tervek, melyek alapján a kivitelezők pontosabban tudják megvalósítani az építkezést.


Hogyan válassz építészt?

Mindenki, aki építkezésbe kezd, hibátlan otthonra vágyik, ezért az építész kiválasztása megfontolt döntés kell, hogy legyen. A referenciákat körültekintően kell átvizsgálni, érdemes megnézni, hogy találsz-e a portfóliójában olyan házat, amit el tudnál képzelni magadnak.

Személyes konzultáció minden esetben javasolt, ugyanis ekkor derül ki, hogy kialakul-e a kölcsönös szimpátia. Az építésznek figyelnie kell a megrendelői igényekre, kérésekre, mivel csak így lehet közös, egyedi az alkotás. 

További kérdésed van a témában? Vedd fel velünk a kapcsolatot!>>>





További bejegyzések


2023 legnépszerűbb építészeti trendjei

2023 legnépszerűbb építészeti trendjei

Az olyan intim terektől kezdve, mint az otthonunk, egészen a közterületekig, a minket körülvevő környezet nagy hatással van jólétünkre. Az elvárások és a trendek évről évre változnak, ezekhez alkalmazkodni szükséges. Az elmúlt időszakban óriási elmozdulás történt a tudatosabb életvitel irányába, ami a 2023-as építészeti irányzatokban is egyértelműen megmutatkozik. 

Hogyan tehető költséghatékonnyá egy nagy energiaigényű ház?

Hogyan tehető költséghatékonnyá egy nagy energiaigényű ház?

Ha ingatlanról van szó, tulajdonosként két dolgot szeretnénk: alacsony energiaszámlákat és magas beltéri komfortot. Az energiaválságot ugye senkinek sem kell bemutatni, így nem is kérdéses, hogy az energiahatékonyságra való törekvés talán még sosem volt olyan fontos, mint ma. Főként, hogy Magyarországon az emberek többsége kimondottan nagy energiaigényű házban él.

Álmaid otthonát keresed? Ezt az 5 ingatlant látnod kell!

Álmaid otthonát keresed? Ezt az 5 ingatlant látnod kell!

Az Xdot Építésziroda immár ingatlanok közvetítésével is foglalkozik, az Openhouse partnereként, az ország legnagyobb adatbázisával dolgozva. Magyarországon talán egyedülállóként úgy tudunk ingatlan adás-vételben segíteni, hogy a közvetítői, ügynöki tudástáron túl az ingatlan tervezési, fejlesztési és kivitelezési körforgás minden elemét ismerjük. Ezen ismeretek birtokában támogatjuk ügyfeleinket álom ingatlanjuk megtalálásában!