Sokat spórolhatsz a kivitelezésen, ha időben keresel építésztervezőt

2022. 10. 27.

Sokan azt hiszik, hogy bőven ráérnek építészt választani, ha már vásároltak telket vagy ingatlant. Ez így is van, de csak azok esetében, akik átfogó ismerettel rendelkeznek az övezeti besorolással, a beépíthetőséggel, illetve még számos egyéb szabályozással kapcsolatban. Amennyiben a vásárlás során ezeket a tényezőket nem veszed figyelembe, előfordulhat, hogy a megálmodott épület nem, vagy csak jelentős többletköltségek árán valósítható meg. 

A plusz ráfordítások elkerülhetőek, amennyiben már a kezdetektől tervező segítségét kéred, aki ismeri a szabályozásokat, hiszen napi szinten szembesülnie kell velük.  

Világos elképzelésekre van szükség

Már a telekvásárlás előtt el kell döntened, hogy milyen házra, épületre vágysz, ugyanis az előzetesen felvázolt igényekkel kell majd összevetned a telek adottságait. Az építész a számodra optimális épület kigondolásában, a koncepcióalkotásban is sokat segíthet, így megtalálhatóak a legkedvezőbb építkezési megoldások. 

Laikusként sokan nem gondolnák, hogy a panorámát igenis meg kell fizetni. A lejtős telkekre szinteltolásos, vagy többszintes házak tervezése lehetséges, viszont ez a költségeket jelentősen megnövelheti. 


Kérdéses az is, hogy mi a jobb döntés: megtartani a régi épületet, vagy elbontani azt. Bár a legtöbben szeretnék elkerülni a bontással járó költségeket, de mérlegelni kell azt is, hogy a meglévő ház bővítése milyen kötöttségeket jelent, illetve milyen ráfordítást igényelnek az átalakítások. Előfordulhat, hogy olyan mértékű átépítésre van szükség, amely drágább, mintha mindent a nulláról kezdenénk. A lehetőségeket alaposan fel kell mérni, mert elképzelhető, hogy enélkül a kivitelezés során derülnének ki a kivitelezést tovább drágító tényezők. 

Az építési telek mindent befolyásol

Ha az alapkoncepció már megvan, jöhet a telekvásárlás. Az építhető létesítmény mérete függ a telek övezeti besorolásától és a beépíthetőségi mutatójától is. A hasznos alapterület természetesen növelhető a szintek számával, ekkor viszont már más paramétereket, a szintterületi mutatót és az épületmagasságot is figyelembe kell venni. 

Az építésztervező meglátásai a telekvásárlás során meghatározóak, ugyanis ő tudja azt, hogy az elképzelések megvalósíthatóak-e az adott helyen, így nem a tervezés közben, jelentős beruházás után kell szembesülni a problémákkal.


Egy professzionális építésztervezői csapat jóval komplexebb segítséget és támogatást képes nyújtani a partnerei számára annál, hogy elkészíti a szükséges terveket.  

A telekvásárlás előtti gyakorlati javaslatok, illetve konzultációk megkímélhetnek téged a váratlan költségektől és elősegíti a tudatos, megvalósítható tervezést. 

Az Xdot csapata az építkezés gondolatának megszületésétől kezdve támogatja partnereit. A telekvásárlás előtt tanácsokkal látjuk el a vevőket, ami akár már a koncepcióalkotást is segíti. A vásárlás, átalakítás, bővítés kapcsán, hasznos perspektívákat vázolunk fel, akár csak tanácsadó jelleggel is. Ezután mindenkinek személyre szabott, hatékony, gazdaságos és magas szintű műszaki generál megoldást kínálunk, így a tervezési folyamat végén minőségi és megvalósítható tervet kaphatsz kézhez.

További részletekért lépj velünk kapcsolatba!>>>





További bejegyzések


Álmaid otthonát keresed? Ezt az 5 ingatlant látnod kell!

Álmaid otthonát keresed? Ezt az 5 ingatlant látnod kell!

Az Xdot Építésziroda immár ingatlanok közvetítésével is foglalkozik, az Openhouse partnereként, az ország legnagyobb adatbázisával dolgozva. Magyarországon talán egyedülállóként úgy tudunk ingatlan adás-vételben segíteni, hogy a közvetítői, ügynöki tudástáron túl az ingatlan tervezési, fejlesztési és kivitelezési körforgás minden elemét ismerjük. Ezen ismeretek birtokában támogatjuk ügyfeleinket álom ingatlanjuk megtalálásában!