„Úgy hallottuk, hogy akár egy évet is várni kell a tervekre" – de mennyi idővel kell számolni valójában?

2023. 02. 01.

Amint a telekvásárlással kapcsolatos ügyintézés a végéhez ér, mindenki arra vágyik, hogy minél hamarabb a kezében tarthassa álmai otthonának a kulcsát. Érthető a türelmetlenség, hiszen senki sem egy üres telekben szeretne gyönyörködni. Egy épület megtervezése, majd pedig kivitelezése azonban nem megy csettintésszerűen, bizonyos átfutási idővel számolni kell. 

Ügyfeleinktől sokszor halljuk, hogy tudomásuk szerint, akár egy évet is várni kell, míg a kivitelezésre bocsátható terveket kézhez kapják. Már itt, a kezdetekkor leszögezhetjük, hogy ez tévedés! 

Mi az Xdotnál megközelítőleg 5-6 hónapos átfutási idővel számolunk, ezt azonban a hatósági ügyintézés természetesen még lassíthatja. 

De mégis mi tart ilyen sokáig? Máris mutatjuk! 

ÖTLETTERV – 2 héten belül

Azt szoktuk javasolni ügyfeleinknek, hogy ötlettervvel indítsuk a közös munkát, melyben megismerhetjük az igényeket és egymás működését.

De pontosan mi is történik az ötletterv elkészítése során?

Felkutatjuk a telekre vonatkozó jogszabályi hátteret, illetve egy helyszíni bejárás során feltérképezzük a telek adottságait. Megfogalmazzuk az építész tervezési programot, illetve javaslatot teszünk egy telepítési variációra. Elkészítünk egy szintenkénti vázlatos alaprajzot, valamint egy tömegvázlatot, anyaghasználat nélkül. Ezeket prezentáljuk ügyfelünknek, ha pedig elnyerjük a tetszését ajánlatot adunk a teljes tervezésre.


FŐÉPÍTÉSZETI ELFOGADÁS – 1-2 hónap + 1 hónap EGYSZERŰ BEJELENTÉS

Az épület tervei elég sok engedélyeztetési procedúrán kell, hogy keresztül menjenek, amely folyamatban végig ügyfeleink mellett állunk. 

KIVITELI TERVEK – 2 hónap 

Az engedélyezési tervek alapján részletesebben kidolgozott tervek, melyek alapján a kivitelezők pontosabban tudják megvalósítani az építkezést. Elkészítése előtt egyeztetünk a kivitelezővel, hogy átbeszéljük, milyen részletezettségű tervekre van szüksége a kivitelezéshez. 

A részfeladatok is jól szemléltetik, ahhoz, hogy az épület végleges tervei átadhatóak legyenek, összesen körülbelül 5-6 hónapos átfutásra kell számítani, amit csak a hatósági ügyintézés lassíthat.

Az Xdot csapata mind privát, mind üzleti céllal megvalósítandó ingatlanok megtervezését vállalja! Keressen minket bizalommal!





További bejegyzések


Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

Az építkezés sokak számára teljesen idegen területnek számít, épp emiatt tartanak attól, hogy belevágjanak. Így megannyian inkább kompromisszumot kötnek, és egy már felépített ház megvásárlása mellett döntenek. Pedig egy ház felépítése nem is akkora nagy ördöngősség, mint a legtöbben gondolják – főként ha megbízóként mindig tudod, hogy kihez, mivel kell fordulnod.

Hogyan takaríthat meg milliókat neked egy építész?

Hogyan takaríthat meg milliókat neked egy építész?

Meggyőző érvek, tetszetős tervek és látványtervek, szép ígéretek – mindezek nem jelentenek garanciát arra, hogy az épület a te elképzeléseid szerint, a költségek optimalizálása mellett, professzionális módon valósul meg.

Így dolgozunk mi, hogy a végeredményben valóban az álmaid köszönjenek vissza!

Így dolgozunk mi, hogy a végeredményben valóban az álmaid köszönjenek vissza!

Az Xdot Építészirodánál mi komplett szolgáltatáscsomaggal segítünk minden egyes ügyfelünknek – magánszemélyeknek és üzleti partnereknek egyaránt –, pontosan azért, hogy a megálmodott tervek valóban meg tudjanak valósulni. Így igény esetén a tervezés kezdetétől, egészen a projekt befejezéséig el tudjuk kísérni megrendelőinket, hogy végig a várt eredményt tudjuk biztosítani.