Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

2023. 01. 20.

Egy új családi ház felépítése nem kis teher. Rengeteg időt, energiát vesz igénybe, főként, ha laikusként kezdesz bele a munkába. Számos baklövés, hibás döntés, pénzveszteség árán végül beletanulsz, de erre a zökkenőkkel teli folyamatra semmi szükség. Néhány jó tanáccsal segítünk neked, hogy megfontoltan, első perctől felkészülten állj neki a feladatnak.

Helyszín kiválasztása

Minden a telek megvásárlásával kezdődik, ami meghatározó döntés, nagyban befolyásolja az építési lehetőségeket. 

Sokan tágas terekre vágynak, nagy házról álmodoznak. Az ingatlan övezeti besorolása és beépíthetőségi mutatója azonban keresztbe húzhatja ezeket a terveket. A hasznos alapterület növelhető a szintek számával, ekkor viszont már más paramétereket – szintterületi mutató és épületmagasság – is figyelembe kell venni. Lényeges, hogy előre tudd, hogy az elképzeléseid megvalósíthatóak-e, hogy ne a beruházás után szembesülj a problémákkal. 


Sokan a panoráma miatt a lejtős telkeket részesítik előnyben, így szinteltolásos vagy többszintes házakat terveznek. Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy az építési költségeket ez nagyban növeli, valamint a kerti tevékenységek egy részét is hátráltatja. 

A telekvásárlás előtt érdemes kikérni egy építész véleményét, aki napi szinten szembesül a szabályozásokkal és felmerülő problémákkal.  

Hogyan válassz kivitelezőt?

Az építőipari piacon rengeteg szereplő mozog, tehát a kivitelezőt körültekintően kell kiválasztani. Az építkezés során minden kommunikációt vele kell lebonyolítani, emiatt lényeges, hogy személyes bizalom alakuljon ki a megrendelő és a kivitelező között. A referenciákat, esetleg folyamatban lévő építkezéseket is érdemes áttanulmányozni, valamint az építésztervezők ajánlása is hasznos lehet a döntés során.

Miben tud segíteni egy jó tervező?

Bár a tervező elsődleges feladata nyilvánvalóan a tervezés, ezen túlmenően rendkívül sok területen segíthet, már az építkezés korai fázisától kezdve: 

  • telekvásárlás előtt gyakorlati tanácsokkal tud ellátni, ami segíti a koncepcióalkotást;
  • konzultáció: vásárlás, átalakítás, bővítés kapcsán megoldásokat javasol;
  • új épületeket tervez
  • meglévő épület bővítésében, átalakításában, áttervezésében, praktikus módosítások kitalálásában;  
  • látványtervezés;
  • engedélyeztetési eljárás;
  • művezetés: építkezés során segíti a kivitelező munkáját és biztosítja a tervek szerinti megvalósítást;
  • kiviteli terv: részletesen kidolgozott tervek, melyek alapján a kivitelezők pontosabban tudják megvalósítani az építkezést.


Hogyan válassz építészt?

Mindenki, aki építkezésbe kezd, hibátlan otthonra vágyik, ezért az építész kiválasztása megfontolt döntés kell, hogy legyen. A referenciákat körültekintően kell átvizsgálni, érdemes megnézni, hogy találsz-e a portfóliójában olyan házat, amit el tudnál képzelni magadnak.

Személyes konzultáció minden esetben javasolt, ugyanis ekkor derül ki, hogy kialakul-e a kölcsönös szimpátia. Az építésznek figyelnie kell a megrendelői igényekre, kérésekre, mivel csak így lehet közös, egyedi az alkotás. 

További kérdésed van a témában? Vedd fel velünk a kapcsolatot!>>>





További bejegyzések


Villámgyors ingatlanértékesítés? Lehetséges!

Villámgyors ingatlanértékesítés? Lehetséges!

Tágasabb vagy épp kisebb otthon? Közelebb a városhoz vagy messzebb a zsongástól? Számos ok vezethet oda, hogy valaki úgy dönt, lecseréli házát vagy lakását. De egy biztos! Amikor az elhatározás megszületik, mindenki szeretne gyorsan túlesni a procedúrán. A tulajdonosok nem tervezik hosszú hónapokon vagy éveken át hirdetni ingatlanjukat, szeretnének mielőbb vevőt találni.

Álmaid otthonát keresed? Ezt az 5 ingatlant látnod kell!

Álmaid otthonát keresed? Ezt az 5 ingatlant látnod kell!

Az Xdot Építésziroda immár ingatlanok közvetítésével is foglalkozik, az Openhouse partnereként, az ország legnagyobb adatbázisával dolgozva. Magyarországon talán egyedülállóként úgy tudunk ingatlan adás-vételben segíteni, hogy a közvetítői, ügynöki tudástáron túl az ingatlan tervezési, fejlesztési és kivitelezési körforgás minden elemét ismerjük. Ezen ismeretek birtokában támogatjuk ügyfeleinket álom ingatlanjuk megtalálásában!