Otthonunk alapjai: milyen építőanyagot válasszunk?

2023. 08. 05.

A tervezési fázisában mindig kardinális kérdés, hogy miből álljon az ingatlan? Betonból, téglából, vályogból vagy esetleg legyen könnyűszerkezetes az épület? A kérdésre nem egyszerű választ adni, hiszen igényeinkhez és anyagi lehetőségeinkhez mérten több építési mód közül választhatunk, amelyekhez eltérő építőanyagok kellenek. Hogy a döntés könnyebb legyen, cikkünkben bemutatjuk, milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük. 

Az utóbbi évtizedekben építési kultúránk jelentősen megváltozott. Mára az egynemű anyagból épített falakat felváltották a réteges falszerkezetek. A különféle építőanyagok tulajdonságaikat tekintve jelentősen eltérnek egymástól: egyesek a párazárást, mások viszont épphogy a páraáteresztést, szellőzést biztosítják. Ennélfogva rendkívül sokat nyom a latba, hogy milyen építőanyag mellett döntünk. 

A hódító trió, avagy a három legnépszerűbb építészeti megoldás 

A három legkedveltebb építészeti megoldáson keresztül mutatjuk be, hogy milyen alapvető szempontokat szükséges figyelembe vennünk az építőanyagok kiválasztása során. 

Hagyományos házak 

Számos kedvező tulajdonságának köszönhetően Magyarországon a legtöbb ház továbbra is téglából épül. A téglaház mellett szól, hogy lényegesen időtállóbb, mint a könnyűszerkezetes megoldások, emellett könnyebben is formálható, nem kell számolni az előregyártott elemek korlátaival. 

A téglafalakhoz ma már többnyire a porotherm téglát használják, amely üreges kialakításának köszönhetően remek hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik, nem úgy, mint a még nem is olyan régen egyeduralkodónak számító tömör falazótégla.  


A porotherm tégla egyik nagy konkurense ma a ytong. Az építőanyag természetes alapanyagokból készül, jó a teherbírása és könnyű vele dolgozni. Nagy előnye, hogy olyannyira jó a hőszigetelő képessége, hogy alkalmazása esetén a  homlokzati hőszigetelés akár el is hagyható. 

Könnyűszerkezetes házak 

A könnyűszerkezetes ingatlanokat bár még mindig sokan fenntartásokkal kezelik, a kivitelezés rövid határideje és a kedvező árfekvés miatt egyre csak növekszik keresettségük. A könnyűszerkezetes épületek építési technikája, ezáltal tartóssága és komfortszintje megállíthatatlanul fejlődik, ezért semmiképpen sem javasolt kapásból elvetni ezt a lehetőséget.  


Az építőanyagnak számító panelek készülhetnek fából, fémből vagy akár műanyagból is. A falak jellemzően összetett rétegrendből állnak, így igény esetén olyan hőszigetelő réteggel rendelkeznek, amelyek akár a passzívházak felé támasztott hőtartási elvárásokat is teljesítik.  

Aktívházak

Bátran kijelenthetjük, hogy az építészet csúcsát ma az aktívházak jelentik, amelyek a szükséges energiát megújuló forrásokból fedezik, sőt a szükségleteken felül is termelnek energiát, amit visszatáplálnak a hálózatba, esetleg akkumulátorokban tárolnak. (A napelemes rendszerekre vonatkozó hálózati visszatáplálás felfüggesztését követően új épületeknél az akkumulátoros megoldás az, ami jelenleg szóba jöhet.)


Egy aktívház a felhasznált építőanyagokban a legnagyobb fokú hőtartási és hőátbocsátási kritériumoknak kell, hogy megfeleljen. Ugyanakkor még így is több falazat közül lehet választani. 

Ár-érték arányát tekintve jó választás lehet a kerámia téglafal, polisztirol hőszigeteléssel kiegészítve. De megfelelő rétegekkel kombinálva aktívház építhető mészhomok téglafalból is. Mivel a mészhomok tégla teherbírása akár a duplája is lehet a tégláénak és homogén kialakítása miatt jobb a légzárása is, jóval alacsonyabb lehet a ház fűtésszámlája. Egy rendkívül nehéz anyagról van szó, ezért a hangszigetelése is kiváló, ami zajmentes enteriőrt biztosít a házban. Amennyiben a falazat esetén a fenntarthatóság is fontos, a vasbeton pillérváz közé rakott, vályogtégla is ideális alternatíva lehet. A vályog előnyei között említhetjük a remek hőcsillapítást és légzárást, illetve hogy a legtermészetesebb anyagról van szó, ami nagy tömegének köszönhetően csendes belső teret biztosít. 

Akkor milyen építőanyagot is válasszunk?

A felsorolt építőanyagok és megoldások remekül példázzák, milyen sokféle lehetőség közül választhatunk, ha építkezni szeretnénk. Fontos ugyanakkor, hogy minden egyes falszerkezetet az adott telek és épület komplexitásában kell megvizsgálni és kiválasztani vagy éppen elvetni – ehhez mindenképp érdemes szakértők segítségét kérni. 

Az Xdot csapata bármilyen szakmai kérdésben szívesen nyújt segítséget! >>>





További bejegyzések


Hogyan gyorsítsd fel az ingatlanod eladását?

Hogyan gyorsítsd fel az ingatlanod eladását?

Hónapok óta reménytelenül árulod ingatlanod, de minden hiába? Ha nagy ritkán fel is hív egy érdeklődő, ő is hamar visszatáncol, sehogy sem sikerül nyélbe ütni az üzletet?

Épülnek az Xdot házak!

Épülnek az Xdot házak!

A tervek papírra vetése után jön csak az igazán izgalmas fejezet az Xdot házak történetében, amikor az építkezés viharos lendületet vesz. A gépek ütemes zakatolása, az építőanyagok rakodásának moraja, a kőművesek nyüzsgése mind-mind azt üzenik, hogy a jövő otthonai épülnek. Nagy büszkeség és boldogság számunkra, amikor azt látjuk, hogy az általunk tervezett falak emelkedni kezdenek és az álmok formát öltenek. Cikkünkben most egy kis betekintést engedünk építkezés alatt álló, és már elkészült projektjeinkbe.

Hogyan segíthet az építésziroda eladni egy ingatlant?

Hogyan segíthet az építésziroda eladni egy ingatlant?

Az ingatlanok eladása számos kihívással jár, legyen szó akár lakásról, házról vagy más létesítményről. Az eladás során szinte kivétel nélkül az a cél, hogy minél magasabb áron és minél hamarabb adhassuk el az ingatlant. Azonban az ingatlanpiacon rendkívül nagy a verseny, ezért fontos, hogy az eladás során megfelelő segítséget kapjunk, hogy hirdetésünkkel kiemelkedhessünk a tömegből.