Drága az építész! De a baklövések vajon mennyibe kerülnek?

2023. 03. 10.

Sokan határozott tervekkel rendelkeznek a tekintetben, hogy milyen az a ház, amire vágynak. Az építésznek nem engednek szabad kezet, és nem is igazán szeretnék pazarolni rá a pénzt, emiatt ameddig nem muszáj, nem is veszik fel vele a kapcsolatot. Amikor már nem lehet húzni az időt – mert a jogszabályi követelményeknek eleget kell tenni – megkeresnek egy szakembert, ám szilárd elképzeléseiktől ekkor sem szívesen távolodnak el. 

Sokat segíthet, ha valaki ennyire tisztában van azzal, hogy milyen házra vágyik, de ennek a hozzáállásnak megvannak a hátulütői is!

A hibásan megtervezett épületek nemcsak kényelmetlenné teszik majd a mindennapokat, hanem rengeteg költséggel is járnak, hiszen az építkezést hihetetlenül megdrágíthatják. A laikusok a helyigények felmérése során jellemzően nem gondolnak a részletekre. Figyelmen kívül hagyják a műszaki szerkezeteket, pilléreket és fesztávokat, vagy hogy bizonyos szerkezeti elemeknek nem nulla a helyigénye. 

A megvalósíthatatlan álmokhoz való ragaszkodás, illetve az építész részéről érkező határozott iránymutatás hiánya rengeteg pluszköltséggel járhat. 

Egy szakavatott építésznél viszont biztos kezekben van a projekt, a hibákkal nem kell számolni, így az ezekből adódó pénzveszteséggel sem.
 

Az álmokról nem kell lemondani, csak megvalósíthatóvá kell tenni azokat!

A tervezés lényege, hogy az építész rátaláljon a közös nevezőre, a megbízó és a műszaki-, illetve vizuális lehetőségek között. Ha az ügyfél elképzelése nem megvalósítható, az építész feladata, hogy olyan egyéb lehetőségekkel álljon elő, amelyek összeilleszthetők a megbízó fejében megszületett tervekkel. 


A baklövéseket úgy lehet elkerülni, ha már az első pillanattól kezdve ott az építész!

Az építész már a telek kiválasztása során is tud segíteni. A tulajdoni lapon vagy a szabályozási terven lehetnek olyan korlátozó tényezők, amelyek befolyással bírnak az építési lehetőségekre. De azzal is tisztában kell lenni, hogy milyen helyi szabályozások vonatkoznak az adott területre. Az ideális időpont az építész felkeresésére tehát a telek kiválasztása előtti pillanat, hiszen a tulajdonosnak előre kell tudnia, hogy a telek alkalmas-e a tervek megvalósításához. 

Kerüld el a költséges buktatókat és a nagy csalódásokat, kérd szakértők segítségét, hogy álmaid otthonát megvalósíthasd! 

Építészirodánkban a tervezés alapját mindig az ügyfeleink igényei adják, amelyek alapján megvalósítható és minőségi terveket készítünk. 

Nézz bele korábbi munkáinkba, és álmodd meg otthonod velünk! 





További bejegyzések


Az építkezés előtt állók nagy kérdése: új ház vagy egy régi felújítása?

Az építkezés előtt állók nagy kérdése: új ház vagy egy régi felújítása?

Rengetegen vásárolnak régi épületeket, hogy aztán egy kis felújítással, átalakítással új életet leheljenek beléjük. A döntés mögött jellemzően az áll, hogy olcsóbbnak gondolják így az otthonteremtési projektet, mintha teljesen a nulláról indítanának, egy üres telekkel. Ha az alap, a ház szerkezete már megvan, gond nem lehet, az építkezés jóval költséghatékonyabb lesz – vélik sokan. A realitás azonban sokszor egészen más képet mutat.

7 kivételes építészeti megoldás – Xdot projektbemutató

7 kivételes építészeti megoldás – Xdot projektbemutató

Az építészet az emberi kreativitás és művészet egyik legmagasabb kifejezési formája, amely egyesíti az esztétikai érzékenységet és a műszaki tudást. Ezek keverékéből kivételes projektek születhetnek, amelyek egyedi és innovatív megoldásokat kínálnak az építészeti kihívásokra. Az Xdot Építésziroda számos ilyen különleges projektet jegyez. Cikkünkben hét olyan épülettervet mutatunk be, amelyek csapatunk fantáziájának és szakmai tudásának az eredménye.

Villámgyors ingatlanértékesítés? Lehetséges!

Villámgyors ingatlanértékesítés? Lehetséges!

Tágasabb vagy épp kisebb otthon? Közelebb a városhoz vagy messzebb a zsongástól? Számos ok vezethet oda, hogy valaki úgy dönt, lecseréli házát vagy lakását. De egy biztos! Amikor az elhatározás megszületik, mindenki szeretne gyorsan túlesni a procedúrán. A tulajdonosok nem tervezik hosszú hónapokon vagy éveken át hirdetni ingatlanjukat, szeretnének mielőbb vevőt találni.