Az építkezés előtt állók nagy kérdése: új ház vagy egy régi felújítása?

2023. 03. 05.

Rengetegen vásárolnak régi épületeket, hogy aztán egy kis felújítással, átalakítással új életet leheljenek beléjük. A döntés mögött jellemzően az áll, hogy olcsóbbnak gondolják így az otthonteremtési projektet, mintha teljesen a nulláról indítanának, egy üres telekkel. Ha az alap, a ház szerkezete már megvan, gond nem lehet, az építkezés jóval költséghatékonyabb lesz – vélik sokan. A realitás azonban sokszor egészen más képet mutat. 

Általános, minden építkezésre érvényes következtetést persze nem vonhatunk le, nem mondhatjuk, hogy nincs arra példa, hogy a felújítással olcsóbban jön ki valaki, mint egy új építésű házzal. Az összegszerű végeredményt azonban számos tényező befolyásolhatja. Cikkünkben ezekre szeretnénk most rávilágítani!

Nem várt meglepetések bármikor felbukkanhatnak!

Legyen egy vásárló bármennyire szemfüles is, mindig akadnak olyan kellemetlenségek, amik akkor kerülnek napvilágra, amikor elkezdik a régi épület átalakítását. Nem egyszer fordult már elő, hogy lesújtó, minden tervet keresztülhúzó problémák merültek fel.

A legjellemzőbb gondok egyike, hogy a tartószerkezet nem felel meg az előzetes elvárásoknak. Nem bírja el a további ráépítést, emiatt meg kell erősíteni vagy teljesen át kell alakítani a terveket. De persze nem várt gépészeti és elektromos bökkenők is bekerülhetnek a képbe – könnyen előfordulhat, hogy a fűtési rendszert korszerűsíteni kell. A régi épületeknél további problémaként merülhet fel a fal nedvesedése, a tetőszerkezeti gerendák gombásodása vagy korhadása. 

Az időközben jelentkező komplikációk jelentős kiadástöbbletet generálnak. Emiatt a felújítási munkálatokra szánt összeg másfélszeresével érdemes nekivágni a projektnek. A plusz 50% jól fog jönni, amikor előkerülnek a meglepetések. 

Persze az új építésű ingatlanok esetében is merülhetnek fel kockázatok – főként ha a telket nem látta a vásárlás előtt a tervező –, ám jóval kevesebb. 


Más igényeknek kell megfelelnie ma egy épületnek, mint régen!

Mást jelent a komfort ma, mint 20 vagy 50 évvel ezelőtt. Gondoljunk csak bele: mennyi elektromos berendezés volt a ‘70-es években és mennyi van ma? Ha ezt mérlegeljük, gyorsan egyértelművé válik, hogy igenis jelentős átalakításnak kell alávetni egy régi épületet. 

Az évtizedekkel ezelőtt felhúzott lakóházak az akkori igényekre lettek szabva, és értelemszerűen az aktuális technológiai lehetőségekkel voltak felvértezve. Emiatt egy régi ház átalakítása során mindenképp érdemes kalkulálni azzal, hogy elengedhetetlen az elvárásokhoz igazítani az ingatlant, a vezetékeket szinte kivétel nélkül cserélni kell – ami nem kevés összeget emészthet fel. 

Kompromisszumot kell kötni!

Egy meglévő épületnek számos olyan része van, amely adott, amivel nincs mit kezdeni. Ilyenek többek között a tartófalak. Persze az, hogy nincs mit kezdeni velük, nem teljesen igaz. Mindent meg lehet változtatni, ám a horribilis összegekkel bizony számolni kell. Sokszor megéri inkább kompromisszumot kötni, és egy-egy dolgot elfogadni azért, hogy gazdaságosabb legyen az építkezés. 

Minden egyes épület, építkezés más, ám az biztos, hogy ha a gazdaságosabb megoldást keresed, nagyon figyelmesnek kell lenned a telek vagy a felújítandó ház kiválasztása során! Ha biztosra szeretnél menni, nyugodtan kérd csapatunk segítségét! →





További bejegyzések


Elégedetlen vagy otthonoddal? Igazítsd álmaidhoz egy gyors átalakítással!

Elégedetlen vagy otthonoddal? Igazítsd álmaidhoz egy gyors átalakítással!

Nem muszáj a nulláról indítani az építkezést ahhoz, hogy álmaid otthonában élhess. Átalakítások, bővítések segítségével sok esetben könnyedén kényelmesebbé, ízlésesebbé tehető egy épület, méghozzá anélkül, hogy azt teljesen le kellene bontani, majd újra felépíteni.

5 utánozhatatlan társasház  – Xdot projektbemutató

5 utánozhatatlan társasház – Xdot projektbemutató

Az üzleti beruházásoknak nemcsak esztétikusnak és funkcionálisnak kell lenniük, hanem eladhatónak is. Az Xdot Építésziroda ezzel a szemlélettel dolgozik, így vagyunk képesek üzletileg sikeres terveket kiadni a kezünkből. Az általunk tervezett társasházak egyedülálló és modern módon kombinálják a használhatóságot és a szépséget, ezáltal megragadó, vonzó otthonképet teremtve.

Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

Egy családi ház építésének szereplői – ki és miért felel?

Az építkezés sokak számára teljesen idegen területnek számít, épp emiatt tartanak attól, hogy belevágjanak. Így megannyian inkább kompromisszumot kötnek, és egy már felépített ház megvásárlása mellett döntenek. Pedig egy ház felépítése nem is akkora nagy ördöngősség, mint a legtöbben gondolják – főként ha megbízóként mindig tudod, hogy kihez, mivel kell fordulnod.