Hogyan takaríthat meg milliókat neked egy építész?

2022. 09. 03.

Meggyőző érvek, tetszetős tervek és látványtervek, szép ígéretek – mindezek nem jelentenek garanciát arra, hogy az épület a te elképzeléseid szerint, a költségek optimalizálása mellett, professzionális módon valósul meg. 

Sokszor a már engedélyezett, jogerős építési tervekről csak a kivitelezés során derül ki, hogy az építész nem a megálmodott épületet tervezte meg. Ráadásul a rossz megoldásoknak köszönhetően a munkálatok akár kétszer annyiba kerülhetnek, mintha egy szakavatott építész, más tervezési megoldását használtad volna. 

Mindenki, aki építkezésbe kezd, hibátlan, problémamentes teljesítésre vágyik. Ennek érdekében mind a megbízónak, mind az építésznek a  megfelelő lépéseket kell megtennie. 

Kérj szakértő segítséget már a kezdetektől!

Az építési lehetőségeket leginkább a telek befolyásolja. A terveket az ingatlan övezeti besorolása és beépíthetőségi mutatója pillanatok alatt keresztbe húzhatja. A hasznos alapterület növelhető a szintek számával, ekkor viszont már más paramétereket – szintterületi mutatót és épületmagasságot – is figyelembe kell venni. 

Sokan a panoráma miatt a lejtős telkeket részesítik előnyben, így szinteltolásos vagy többszintes házakat terveznek. Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy az építési költségeket ez nagyban növeli.

A telekvásárlás előtt érdemes kikérni egy építész véleményét, aki napi szinten szembesül a szabályozásokkal és a felmerülő problémákkal. 

 

Professzionális és költségtudatos engedélyezési és kiviteli tervek

Az építész több alvállalkozó munkáját fogja össze, akik mind szükségesek a megfelelő minőségű és a megrendelő igényeihez passzoló terv létrehozásához. A munka során egy szakavatott építész a színvonal mellett nagy figyelmet fordít a költségkeret betartására és a pénztárcabarát megoldások alkalmazására. 

A precíz kiviteli tervekre nagy szükség van, ugyanis a kivitelezők ezáltal tudják pontosan megvalósítani az épületet. Célszerű egy egyeztetés a tervező és a kivitelező között, hogy átbeszéljék, milyen részletezettségű tervekre van szüksége a kivitelezéshez. 

Minden esetben javasolt az építész kiviteli és szakági kiviteli tervek elkészítése, ugyanis magához a kivitelezéshez képest nem jelentős összeg, nem ezen lehet a legtöbbet spórolni, viszont maga az építkezés drágulhat, ha ez nincs kéznél. Továbbá ez védi a megrendelő érdekeit, hogy a kivitelezés során minden a megfelelő módon kerüljön beépítésre, a kivitelező munkáját pedig gyorsítja.


A problémák egy igazán jó építésszel könnyedén elkerülhetők, sőt munkájával akár milliókat takaríthat meg neked!  

Az építész kiválasztása előtt azonban a referenciákat körültekintően át kell vizsgálni. Továbbá a személyes konzultáció minden esetben javasolt, ugyanis ekkor derül ki, hogy kialakul-e a kölcsönös szimpátia. Összhang nélkül nincs sikeres együttműködés! 

Tegyél bennünket próbára!





További bejegyzések


Ma mindenki az energetikai korszerűsítésre költ! Megéri?

Ma mindenki az energetikai korszerűsítésre költ! Megéri?

Téged is sokkolt mostanában egy bejövő rezsiszámla? Az egekbe szökött energiaárak rengeteg háztartásban okoznak gondot, emiatt egyre többen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett. A fejlesztésekbe sokan, sok pénzt fektetnek. De vajon megéri?

Így dolgozunk mi, hogy a végeredményben valóban az álmaid köszönjenek vissza!

Így dolgozunk mi, hogy a végeredményben valóban az álmaid köszönjenek vissza!

Az Xdot Építészirodánál mi komplett szolgáltatáscsomaggal segítünk minden egyes ügyfelünknek – magánszemélyeknek és üzleti partnereknek egyaránt –, pontosan azért, hogy a megálmodott tervek valóban meg tudjanak valósulni. Így igény esetén a tervezés kezdetétől, egészen a projekt befejezéséig el tudjuk kísérni megrendelőinket, hogy végig a várt eredményt tudjuk biztosítani.

Mennyire befolyásolja egy beruházás sikerét a tervezés?

Mennyire befolyásolja egy beruházás sikerét a tervezés?

Legyen szó bármilyen beruházásról is – pl. vendéglátó vagy szálláshely funkciójú épületekről – a professzionális és költségtudatos engedélyezési és kiviteli tervek rendkívül sokat számítanak a megtérülési idő és a sikeresség szempontjából.