4+1 tipp a sikeres energetikai korszerűsítésért

2024. 05. 02.

A zöld szemlélet mellett a növekvő energiaárak is egyre inkább arra terelnek bennünket, hogy belevágjunk otthonunk energetikai korszerűsítésébe. Ha jól csináljuk, a szükséges energia jelentős része megspórolható, ehhez viszont alaposan átgondolt, precíz tervekre, illetve az adott létesítmény sajátosságaihoz igazított átalakításokra van szükség. 

Összegyűjtöttünk öt fontos tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes szem előtt tartani az energetikai korszerűsítés során!

1. Kérjük szakértők segítségét!

Egy családi ház, de már egy nagyobb lakás felújítása alkalmával is, az egyes elemek kizárólag építészek, gépészek és villamosmérnökök által tervezett, szakmailag alátámasztott rendszerben tudnak igazán hatékonyan és eredményesen működni. Nincs ez másként az energetikai korszerűsítés kapcsán sem. 

A szakemberek együttműködése során meghatározásra kerülnek az ingatlan energetikai jellemzői, a különböző felújításokkal, korszerűsítésekkel elérhető megtakarítások, továbbá a beruházáshoz kapcsolódó költségelemek. 

A 15 éves működési múltra való tekintettel az Xdot csapata a teljes energetikai felújításhoz kapcsolódó termékbeszerzésben és a kivitelező kiválasztásában, valamint egyéb építészeti és belsőépítészeti feladatokban is segíti megrendelőit.


2. A korszerűsítést előzze meg egy energetikai felmérés!

Mielőtt a tervek elkészülnének, mindenképp szakértő szemek kell, hogy lássák, illetve felmérjék az ingatlant. Minden épület eltérő adottságokkal és paraméterekkel rendelkezik, így ami a szomszédnál működött, nem biztos, hogy nálad is jó választás lesz. 

A Xdot építésze a helyszínen felméri a teljes ingatlant, ami a kalkulációk és a terv alapját képezi. A szakértői terv mindössze a töredékét jelenti a költségeknek, viszont jelentős összegeket lehet megspórolni általa, ugyanis védelmet nyújt a felesleges beruházásoktól, illetve a hibásan kivitelezett munkálatok okozta dupla költségektől. 

3. Ne maradjon el a gépészeti, elektromos és kivitelezési kalkuláció!

Ahhoz, hogy magabiztosan, a garantált siker tudatában vágjunk bele az átalakításokba, konkrét és hiteles tények, számok kellenek. Nem szabad hasraütés-szerűen kalkulálni! 

Épp ezért az Xdot-nál az a bevált gyakorlat, hogy a felmérés után gépészeink és elektromos tervezőink kiszámítják a komplex felújítás által elérhető energiamegtakarítást. Ezt követően kivitelező partnerekkel egyeztetjük a felújítás költségeit. 


4. Jól nézzük át a felújítási tervet és a megtakarítási számításokat!

Mielőtt a végső rábólintás megtörténne, érdemes alaposan átböngészni a felújítási tervet és a megtakarítási számításokat. Biztosan minden változtatással egyetértünk? Otthonunk kényelmi szintjét garantáltan semmi nem veti vissza? Mindent mérlegeljünk! 

Az Xdot-nál fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink alaposan, részletekbe menően megismerkedjenek a kész dokumentációval. Ezért minden megbízás esetén prezentáljuk azt és átadjuk megbízóinknak. Igény esetén a kivitelezőkkel történő kooperációt segítjük, illetve az anyagbeszerzést menedzseljük. 

+1. Optimalizáljuk áramfogyasztásunkat már most!

Még mielőtt elkészülne az energetikai korszerűsítés, néhány apró új szokás bevezetése által is csökkenthető az energiafelhasználás. Rengeteg áramot megtakaríthatunk, ha a sok energiát fogyasztó készülékeket energiatakarékos modellekre cseréljük – például az elektromos sütőt, a hűtőt vagy a szárítógépet.

Jelentős megtakarítással számolhatunk továbbá, amennyiben a töltőt, illetve az egyéb készülékeket (tévé, számítógép) nem hagyjuk a konnektorba dugva. A legpraktikusabb, ha egy lekapcsolható elosztót használunk. Mindezek apróságnak tűnnek, de többet lehet spórolni velük, mint gondolnánk. 

Te is belevágnál az energetikai korszerűsítésbe? Az Xdot-nál az ajánlatadás minden esetben az ingatlan paraméterei alapján, egyedileg történik, így javasoljuk, hogy érdeklődés esetén mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot!





További bejegyzések


Az építkezés előtt állók nagy kérdése: új ház vagy egy régi felújítása?

Az építkezés előtt állók nagy kérdése: új ház vagy egy régi felújítása?

Rengetegen vásárolnak régi épületeket, hogy aztán egy kis felújítással, átalakítással új életet leheljenek beléjük. A döntés mögött jellemzően az áll, hogy olcsóbbnak gondolják így az otthonteremtési projektet, mintha teljesen a nulláról indítanának, egy üres telekkel. Ha az alap, a ház szerkezete már megvan, gond nem lehet, az építkezés jóval költséghatékonyabb lesz – vélik sokan. A realitás azonban sokszor egészen más képet mutat.

Hogyan takaríthat meg milliókat neked egy építész?

Hogyan takaríthat meg milliókat neked egy építész?

Meggyőző érvek, tetszetős tervek és látványtervek, szép ígéretek – mindezek nem jelentenek garanciát arra, hogy az épület a te elképzeléseid szerint, a költségek optimalizálása mellett, professzionális módon valósul meg.

Miért éri meg generálkivitelezőre bízni az építkezést?

Miért éri meg generálkivitelezőre bízni az építkezést?

Megálmodni álmaink otthonát nem okoz nagy nehézséget, hiszen álmodozni, tervezgetni nem nagy kihívás. Annál nagyobb aggodalmat jelent az építési folyamat bonyolultsága és a rengeteg részlet, ami között nagyon könnyű elveszni. Egy építkezés levezénylése teljes embert kíván, méghozzá olyan embert, aki szakértő szemekkel tudja végigkövetni a folyamatokat. Így sokakban felmerül a bűvös szó: generálkivitelezés. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Miért éri meg generálkivitelezőre bízni otthonunk megvalósítását? Cikkünkből kiderül!