Drága az építész! De a baklövések vajon mennyibe kerülnek?

2023. 03. 10.

Sokan határozott tervekkel rendelkeznek a tekintetben, hogy milyen az a ház, amire vágynak. Az építésznek nem engednek szabad kezet, és nem is igazán szeretnék pazarolni rá a pénzt, emiatt ameddig nem muszáj, nem is veszik fel vele a kapcsolatot. Amikor már nem lehet húzni az időt – mert a jogszabályi követelményeknek eleget kell tenni – megkeresnek egy szakembert, ám szilárd elképzeléseiktől ekkor sem szívesen távolodnak el. 

Sokat segíthet, ha valaki ennyire tisztában van azzal, hogy milyen házra vágyik, de ennek a hozzáállásnak megvannak a hátulütői is!

A hibásan megtervezett épületek nemcsak kényelmetlenné teszik majd a mindennapokat, hanem rengeteg költséggel is járnak, hiszen az építkezést hihetetlenül megdrágíthatják. A laikusok a helyigények felmérése során jellemzően nem gondolnak a részletekre. Figyelmen kívül hagyják a műszaki szerkezeteket, pilléreket és fesztávokat, vagy hogy bizonyos szerkezeti elemeknek nem nulla a helyigénye. 

A megvalósíthatatlan álmokhoz való ragaszkodás, illetve az építész részéről érkező határozott iránymutatás hiánya rengeteg pluszköltséggel járhat. 

Egy szakavatott építésznél viszont biztos kezekben van a projekt, a hibákkal nem kell számolni, így az ezekből adódó pénzveszteséggel sem.
 

Az álmokról nem kell lemondani, csak megvalósíthatóvá kell tenni azokat!

A tervezés lényege, hogy az építész rátaláljon a közös nevezőre, a megbízó és a műszaki-, illetve vizuális lehetőségek között. Ha az ügyfél elképzelése nem megvalósítható, az építész feladata, hogy olyan egyéb lehetőségekkel álljon elő, amelyek összeilleszthetők a megbízó fejében megszületett tervekkel. 


A baklövéseket úgy lehet elkerülni, ha már az első pillanattól kezdve ott az építész!

Az építész már a telek kiválasztása során is tud segíteni. A tulajdoni lapon vagy a szabályozási terven lehetnek olyan korlátozó tényezők, amelyek befolyással bírnak az építési lehetőségekre. De azzal is tisztában kell lenni, hogy milyen helyi szabályozások vonatkoznak az adott területre. Az ideális időpont az építész felkeresésére tehát a telek kiválasztása előtti pillanat, hiszen a tulajdonosnak előre kell tudnia, hogy a telek alkalmas-e a tervek megvalósításához. 

Kerüld el a költséges buktatókat és a nagy csalódásokat, kérd szakértők segítségét, hogy álmaid otthonát megvalósíthasd! 

Építészirodánkban a tervezés alapját mindig az ügyfeleink igényei adják, amelyek alapján megvalósítható és minőségi terveket készítünk. 

Nézz bele korábbi munkáinkba, és álmodd meg otthonod velünk! 





További bejegyzések


Otthonunk alapjai: milyen építőanyagot válasszunk?

Otthonunk alapjai: milyen építőanyagot válasszunk?

A tervezési fázisában mindig kardinális kérdés, hogy miből álljon az ingatlan? Betonból, téglából, vályogból vagy esetleg legyen könnyűszerkezetes az épület? A kérdésre nem egyszerű választ adni, hiszen igényeinkhez és anyagi lehetőségeinkhez mérten több építési mód közül választhatunk, amelyekhez eltérő építőanyagok kellenek. Hogy a döntés könnyebb legyen, cikkünkben bemutatjuk, milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

„Úgy hallottuk, hogy akár egy évet is várni kell a tervekre" – de mennyi idővel kell számolni valójában?

„Úgy hallottuk, hogy akár egy évet is várni kell a tervekre" – de mennyi idővel kell számolni valójában?

Amint a telekvásárlással kapcsolatos ügyintézés a végéhez ér, mindenki arra vágyik, hogy minél hamarabb a kezében tarthassa álmai otthonának a kulcsát. Érthető a türelmetlenség, hiszen senki sem egy üres telekben szeretne gyönyörködni. Egy épület megtervezése, majd pedig kivitelezése azonban nem megy csettintésszerűen, bizonyos átfutási idővel számolni kell.

5 utánozhatatlan társasház  – Xdot projektbemutató

5 utánozhatatlan társasház – Xdot projektbemutató

Az üzleti beruházásoknak nemcsak esztétikusnak és funkcionálisnak kell lenniük, hanem eladhatónak is. Az Xdot Építésziroda ezzel a szemlélettel dolgozik, így vagyunk képesek üzletileg sikeres terveket kiadni a kezünkből. Az általunk tervezett társasházak egyedülálló és modern módon kombinálják a használhatóságot és a szépséget, ezáltal megragadó, vonzó otthonképet teremtve.