Népszerű építészeti stílusok 2023-ban

2023. 10. 02.

Építészeti stílusok végtelennek tűnő listája áll rendelkezésre, amelyek közül választhatunk, amikor otthont vásárolunk, tervezünk vagy építünk. Az építészeti trendek nem csupán falakat húznak fel, hanem egy életstílust, életérzést is megteremtenek. Most vessünk egy pillantást a 2023-as év legnépszerűbb, legizgalmasabb építészeti irányzataira, hogy inspirációt nyújtsunk álmaid otthonához. 

Mediterrán 

Ha a mediterrán építészeti stílusra gondolunk, sokaknak egyből a vörös cseréptető, a stukkó külső és a díszes boltív ugrik be. A trend továbbá sok természetes anyaggal és földszínekkel komponál, a modernebb tárgyakat pedig éppúgy megtűri, ahogy egy-egy antikvitást. Az egyszerű és természetes megjelenéstől egészen a pazar eleganciáig sok minden belefér a stílusba. Sőt, 2023-ban még egy-egy hagyományos jegytől is eltekinthetünk, hiszen a vörös cseréptető nélkül is megteremthető egy mediterrán hangulatot árasztó korszerű otthon. 

Modern

Kifinomult vonalvezetés, hatalmas üvegfelületek, lapostető, fémes színek – ezek a fő jellemzői a modern építészetnek. A stílusnak, amely nélkülöz bármiféle indokolatlan giccset, funkció nélküli cicomát, illetve felesleges elemet. Ez a rendkívül praktikus építészeti irányzat már hosszú évek óta hódít, és persze népszerűsége mára sem csökkent. 

Minimál 


A minimál hasonlít a modern stílushoz. A legfőbb különbség, hogy míg a modern törekszik arra, hogy barátságos és meleg hangulatot teremtsen, a minimálnak nincsenek effajta törekvései. 

A minimalizmus az egyszerű formák és a rend alkalmazásával teremt harmóniát. A stílus lényege a levegős elrendezés, valamint a tágas, üresen hagyott területek – az irányzat tehát kimondottan térigényes. A domináns színek nem lehetnek harsányak, illetve egyszerre maximum két kontrasztos szín használható. És persze, ami nélkül nincs tökéletes minimalista otthon, az a fény. A bőséges, természetes fény jelenléte nélkülözhetetlen a trend megteremtéséhez. 

Ipari


Az ipari stílusú házak jellemzően egyszerű esztétikájú otthonokra utalnak, amelyek olyan anyagokat hangsúlyoznak, mint például a beton vagy az acél. Az ipari stílus az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált. 

Az ipari építészeti trend egyesek számára hidegnek tűnhet, de ha gazdag textúrákkal és a skandináv stílusú otthonokban gyakran látható meleg fehér és fa színekkel párosul, kimondottan otthonos hatást kelthet.

Legyen szó bármely építészeti stílusról is, az Xdot tapasztalt, szakértőkből álló csapatára garantáltan számíthatsz! Nézz szét referencia munkáink vagy típusházaink között!





További bejegyzések


Gondtalan építkezés? Lehetséges!

Gondtalan építkezés? Lehetséges!

Stressz, akadályok tömkelege, fennakadások, módosítások, variálások, az álmoktól való abszolút eltávolodás és az ebből adódó csalódás – sokaknak csak ennyit jelent az építkezés. Mások – leginkább a szerencsések – viszont egészen más gondolatokat, érzéseket társítanak az otthonuk elkészítésének folyamatához, nevezetesen: felhőtlen boldogságot, illetve izgalmas, örömteli várakozást.

Ingatlanközvetítés – az Xdot csapatára már ebben is számíthatsz!

Ingatlanközvetítés – az Xdot csapatára már ebben is számíthatsz!

Minden ingatlan befektető arra hajt, hogy beruházása igazán nagy profitot hozzon. Ma azonban, amikor már az ingatlanértékesítés is kihívásszámba megy, ez nem is olyan egyszerű. A vásárlói igényekhez illeszkedő átalakítási munkálatok után, a megfelelő értékesítési stratégiával piacra dobott ingatlan viszont továbbra is jókora nyereséggel, akár a befektetett összeg duplájáért adható el. Ehhez azonban megnyerő tervek, hibátlan kivitelezés és jól átgondolt értékesítési stratégia szükséges – ezek azok, amikben az Xdot csapatára számíthatsz!

Miért éri meg generálkivitelezőre bízni az építkezést?

Miért éri meg generálkivitelezőre bízni az építkezést?

Megálmodni álmaink otthonát nem okoz nagy nehézséget, hiszen álmodozni, tervezgetni nem nagy kihívás. Annál nagyobb aggodalmat jelent az építési folyamat bonyolultsága és a rengeteg részlet, ami között nagyon könnyű elveszni. Egy építkezés levezénylése teljes embert kíván, méghozzá olyan embert, aki szakértő szemekkel tudja végigkövetni a folyamatokat. Így sokakban felmerül a bűvös szó: generálkivitelezés. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Miért éri meg generálkivitelezőre bízni otthonunk megvalósítását? Cikkünkből kiderül!