2023 legnépszerűbb építészeti trendjei

2023. 05. 10.

Az olyan intim terektől kezdve, mint az otthonunk, egészen a közterületekig, a minket körülvevő környezet nagy hatással van jólétünkre. Az elvárások és a trendek évről évre változnak, ezekhez alkalmazkodni szükséges. Az elmúlt időszakban óriási elmozdulás történt a tudatosabb életvitel irányába, ami a 2023-as építészeti irányzatokban is egyértelműen megmutatkozik. 

Az egyre erősebben jelentkező ökoszorongás, a polimerek túlzott használatával kapcsolatos aggodalmak és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvések befolyásolják, hogyan gondolkodunk az épített környezetünkről. Végső soron pedig ez az, ami begyűrűzik az építészetbe és alakítja az uralkodó trendeket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a stílusirányzatokat, amelyekkel várhatóan a következőkben többet találkozunk majd. 

A fenntarthatóság továbbra is prioritás


A zöld építészet és a környezettudatosság olyan építészeti trendek, amelyek töretlenül hódítanak. A fenntartható megoldások és a természetes vagy újrahasznosított anyagok jelentik az egyetlen lehetőséget a jövőre nézve. 

Az építészet ma már nemcsak arról szól, hogyan néz ki egy épület, hanem arról, hogyan készült, mennyire hatékony a működése és mi lesz vele, ha már nincs rá szükség. 

A klímasemleges épületek jók, de ma már egy lépéssel ettől is tovább kell menni. Érdemes elgondolkodni a természetes faanyag felhasználásán, a vízvisszaforgató rendszereken, valamint a fény, a szél és az egyéb természeti erőforrások kihasználásán. 

A természetes fa előtérbe kerül 

Az építőipar még mindig a globális szén-dioxid-kibocsátás jelentős hányadáért felelős. Ezt csökkenteni kell. Ezért az építészetben egyre erősödő trend, hogy a fát a burkolatok mellett egyéb területeken is hasznosítsuk. 

Egyre több építész dönt a teljes egészében fából készült szerkezetek mellett, mivel a a fa más anyagoktól jóval kevesebb szén-dioxid-kibocsátásért tehető felelőssé. A faanyag emellett lehetőséget nyújt előregyártott vagy moduláris szerkezetek létrehozására, amelyek a helyszínen összeszerelhetők, így az építési folyamatot gyorsabbá, gördülékenyebbé, olcsóbbá és környezetkímélőbbé teszik. 

Érzékszervekre ható belső terek


Egy tökéletes épület minden érzékszervre pozitívan hat, ugyanis a textúrák, szagok és hangok egyaránt erősen befolyásolják, hogyan érzi magát az ember bizonyos helyiségben. Ezt a kellemes érzést a legkönnyebben a fa használatával érhetjük el, mivel a nyersanyag egyszerre több elvárásnak is eleget tesz. 

A fa természetes anyaga és színe, meleg, komfortos közeget teremt. Textúrája is kiváló, főként a csiszolt faanyagnak. Ráadásul kellemes illata is érvényesül, amennyiben nagy mennyiségben használják. 

Kisebb, de okosabb otthonok 


Az emelkedő megélhetési és építési költségek miatt egyre többen hajlanak a kisebb, de kompaktabb, okosabb, energiatakarékosabb otthonok felé. Várhatóan egyre több olyan épületet láthatunk majd, amelyek megfelelnek a passzívház-szabványoknak, és kisebb a környezeti lábnyomuk. 

Az Xdot Építésziroda nem csak követi, alkalmazza is a legújabb trendeket. Lépj kapcsolatba velünk, és beszéljünk a részletekről! >>>





További bejegyzések


Amikor a stílus és a funkcionalitás találkozik: 5 lenyűgöző típusház, amiben te is szívesen élnél

Amikor a stílus és a funkcionalitás találkozik: 5 lenyűgöző típusház, amiben te is szívesen élnél

Az otthonunk megtervezése mindig egy izgalmas és kreatív folyamat. Az egyedi igények és az egyéniségünk kifejezése kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az ingatlant valóban a sajátunknak érezzük. Az építészet területén azonban gyakran felmerül a kérdés: hogyan lehet a sokszínűséget és az egyediséget összeegyeztetni a praktikummal és a költséghatékonysággal? Az Xdot Építésziroda megoldást kínál erre a kihívásra!

Otthonunk alapjai: milyen építőanyagot válasszunk?

Otthonunk alapjai: milyen építőanyagot válasszunk?

A tervezési fázisában mindig kardinális kérdés, hogy miből álljon az ingatlan? Betonból, téglából, vályogból vagy esetleg legyen könnyűszerkezetes az épület? A kérdésre nem egyszerű választ adni, hiszen igényeinkhez és anyagi lehetőségeinkhez mérten több építési mód közül választhatunk, amelyekhez eltérő építőanyagok kellenek. Hogy a döntés könnyebb legyen, cikkünkben bemutatjuk, milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

Mire figyelj az otthonod kivitelezése során?

Egy új családi ház felépítése nem kis teher. Rengeteg időt, energiát vesz igénybe, főként, ha laikusként kezdesz bele a munkába. Számos baklövés, hibás döntés, pénzveszteség árán végül beletanulsz, de erre a zökkenőkkel teli folyamatra semmi szükség. Néhány jó tanáccsal segítünk neked, hogy megfontoltan, első perctől felkészülten állj neki a feladatnak.